Då och då måste du storstäda hemma. Ibland följer du årstider eller vill ha det rent inför en fest eller helg men ofta vill du bara fräscha upp din bostad. Och oberoende om du vill städa själv eller kommer att anlita ett professionellt städteam så ska hela bostaden förberedas innan den städas. Hur gör man det?

Ja, alla vet ju att oreda „gör sig själv”. Och även om du är ganska väl organiserad och tycker om ordning och reda kan det hända att ditt hem börjar leva sitt eget liv. Många saker saknar sin plats eller kanske du anser att möbler eller föremål ligger på en ologisk eller opraktisk plats. Och det blir ju dammigt överallt, och här pratar vi inte bara ytor som är lätt att städa, utan också inne i lådor och skåp. Därför behöver du storstäda då och då även om du är den som älskar att hålla rent. Det finns många som tycker om att storstäda själva eftersom de är säkra på att de vet bäst hur att städa sitt hem. Men andra känner sig överväldigade med alla uppdrag, vet inte ens hur att börja och föredrar att anlita en professionell städfirma som ska ta ansvar för allt.

Men innan ditt hem storstädas ska det först förberedas. För det finns inget värre än när helt okända människor går in och städar medan bostaden inte är färdig. Och det samma gäller när du vill städa själv. Allt behöver en plan och kontrollista.

För det första: tänk efter vad som är fel

Har du bestämt dig att storstäda så finns det säkert en anledning. Troligen gäller det att hela systemet som du har använt för att placera olika föremål behöver uppdateras eller läggas om. Gå runt och titta noga på alla rum. Ibland är orsaken till kaos och oreda bara att föremål ligger på fel plats som gör dem svåråtkomliga. Det är kanske sant att ditt hem ska se fint ut men först och främst ska det bli bekvämt och praktiskt. Föremål som vi använder varje dag ska placeras så att du kan nå dem när som helst. Observera dessutom var och när använder du dessa föremål oftast. Och glöm inte att titta på inredningen. Kanske blir du trött på några detaljer? Vill du ändra något som du inte längre tycker om eller som inte längre är på modet – nu blir det ett bra tillfälle att inreda om.

Hur att förbereda ditt hem för storstädning

 

För det andra: tänk efter vad som du vill uppnå

Ditt hem är för dig. Det ska bli bekvämt, avspegla det du tycker om och underlätta ditt liv. Gillar du inte damm men har ingen tid att städa, inred ditt hem så att det blir lättstädat. Bli av med alla stökiga prylar. Det går snabbare och enklare att dra en trasa över en tom yta än att ta bort alla grejer och rengöra dem en efter en. Undvik saker som bara staplas ovanpå varandra. Alla föremål ska ha sin plats. Observera var och hur du vill ha det. Fokusera på att ha det bekvämt och praktiskt. Saker som används ofta kan inte ligga för högt eller i svårtillgängligt och du ska inte behöva titta varje dag på föremål du sällan använder (t.ex. julgransljus). Hemnycklar ska ligga nära till entrén och din dator där den används oftast. Föredrar du att sminka dig i sovrummet, förvara inte sminklådan i ditt badrum. Har du några festkläder förvara dem högst uppe eller lägst ned i din garderob.

För det tredje: köp allt du behöver

Storstädning innebär att många saker slängs bort men också att det blir dags att köpa nya. Ofta ser du att dina baddukar är för slitna eller att du behöver några extra lådor för att hålla bostaden rent. Och nu är den bästa tiden att köpa allt som behövs – och placera nya föremål direkt där dem ska.

För det fjärde: göm de mest personliga sakerna

Anlitar du ett professionellt städföretag ska du tänka både på städteamets och ditt välmående. Titta dig omkring och tänk efter om du inte har några allt för personliga föremål, som ingen men du ska ta i handen. Göm alla journaler, underkläder, p-piller eller mediciner. Tänk på vilka saker som andra inte vill titta på eller som du inte vill att andra tittar på. Ibland tycker man att ha några saker framme (särskilt när du har ditt eget sovrum som ingen främmande tittar i) men som ska gömmas i skåp eller lådor när gäster kommer. Observera att du gör samma sak innan du storstädar.

Skriv Gärna I Vår Gästbok